Nokson tila

Tilan historiaa

Tilan historia juontaa juurensa kauas 1800-luvun alkupuolelle, kun tila oli vielä ilmajokisen Ojanperän torppana. 1900-luvun alussa tila lunastettiin itsenäiseksi ja isännäksi tuli aikaisemmin kauppiaana toiminut Iisakki Nokso. Iisakin ollessa isäntänä rakennettiin nykyinen asuinrakennus vuonna 1917. Talo kuitenkin paloi osittain pian valmistumisensa jälkeen vuonna 1925.

Iisakin jälkeen tilan otti haltuunsa Iisakin poika, Emil Nokso, joka sisarensa Elsan kanssa veti pitkää tikkua isännyydestä. Siihen asti Emil oli toiminut kauppiaana. Maanviljelyn ohella Emil toimi myös pankinjohtajana ja meijerin isäntänä. Emil ja vaimonsa Heta olivat myös innokkaita maanmiesseuran ja naisosaston jäseniä.

1960-luvulla tila siirtyi Timon vanhempien Ahti ja Aino (o.s. Rinta-Kokko) Nokson omistukseen. Isänsä kuoltua Timo osallistui opiskelun ohella maataloustöihin äitinsä, Ainon, apuna.

Virallisesti tila siirtyi Timolle ja Tarjalle vuonna 1980. Tarja on kotoisin Jalasjärveltä, ja hänen vanhempansa ovat Vilho ja Alma (o.s. Laitila) Latva-Mantila. Nykyisin tila on keskittynyt maidontuotantoon. Ennen uutta navettaa Timo on tehnyt talvisin käsinveistettyjä hirsirakennuksia.

Vuoden 2015 alussa tilalla tehtiin osittainen sukupolvenvaihdos, kun Mika tuli mukaan tilalle osana maatalousyhtymää.

© Nokson tila, Kurikka – nokso at nokso.fi